Hanneke Vukkink

Innerlijk kind

In je hoofd kun je allerlei afwegingen maken, waarbij het lijkt alsof het verschillende stemmen zijn die meepraten. Dat kunnen kritische, zorgende, neerslachtige maar ook juist blije en opgewekte, vrije stemmen zijn.

Het kan te maken hebben met ervaringen uit je jeugd. Een ervaring van liefde en aandacht sterkt je. Maar sterke emoties als woede, verlating of kwetsende ervaringen kunnen te sterk zijn voor een kind. Hoe klein je ook was; in die ervaring ontwikkel je overtuigingen die als een stukje kind in je blijven.

Zo kunnen overtuigingen blijven bestaan als:
‘Ik mag er niet zijn’
‘Ik moet het alleen doen’
‘Ik ben niet goed zoals ik ben’
‘Ik ben niet om van te houden’

In het dagelijkse leven kan het filmpje van dit innerlijk kind telkens opnieuw blijven draaien. Dit gaat tussen jou en een ander in staan. Innerlijk kind werk luistert naar deze stem. Gaat na of de toen ontstane overtuigingen nog kloppen bij het heden. Door aandacht en liefde te schenken aan dit deel van je, die deze overtuigingen in stand houdt, leer je te geven aan je eigen innerlijke kind, van dit kind te houden, dus van jezelf te houden. De weg gaat open voor een transparante, volwassen relatie met een ander. De ander hoeft jouw (onbewuste) kinderlijke verlangens niet meer op te vullen.