Hanneke Vukkink

Systemisch werk

Systemisch werken gaat er vanuit dat iedereen onderdeel is van een geheel. Het gaat om de leefwereld en het systeem waarmee men onlosmakelijk is verbonden. Er bestaat een diepe onderlinge loyaliteit tussen gezinsleden. Binnen een systeem heeft iedereen een eigen plek; er is een rangorde en een balans tussen geven en nemen. Mensen kunnen zich hierin vrij en gebonden voelen, maar ook verstrikt en gevangen.

Als daar een verstoring zit, kan het zijn dat je daar onbewust een rol in gaat spelen. Dat kan bijvoorbeeld om de ‘lieve vrede’ te bewaren of om als afleiding te zijn voor ergere pijn, een conflict van een ander.

Dit is te vergelijken met een lichaam: alle delen van het lichaam vormen een geheel. Als er een deel uitvalt zal een andere deel zoveel mogelijk de functie gaan overnemen.

In relaties kan dit echter leiden tot een gevoel er niet bij te horen of niet echt in het leven te staan, het gevoel geleefd te worden, angsten, ontbreken van kracht etc.

Systemisch werk analyseert de posities van een systeem, maakt verborgen dynamiek zichtbaar vanuit jouw de positie. Door verkregen inzicht heb je de keuze, word je vrij en kun je veranderingen in eigen positie innemen.